Bevezetés
  A CERN és az LHC
  Miért kellenek a gyorsítók?
 
Fizika
  Az erős kölcsönhatás
  Kvarkok szabadlábon
  A világmindenség meg minden
 
A kísérlet
  Az ALICE detektor
  A HMPID/VHMPID
 
Kutatás
  QGP vizsgálata
  Jetek analízise
  LHC GRID, Tier-2
  Gáztöltésű detektorok
  Adattovábbítás (DDL és DAQ)
 
Érdekességek
  ALICE képregény
  Klikkelj a részecskékért!
   
   
A CERN és az LHC
 
A CERN a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézete, és az ilyen irányú kutatások európai központja. A rövidítés a francia Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Nukleáris Kutatások Európai Tanácsa) elnevezésbõl ered. Az intézet mai hivatalos neve European Organization for Nuclear Research (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet). A CERN a francia-svájci határon helyezkedik el, Genf közelében. 12 ország alapította 1954-ben, azzal a céllal, hogy egy közös európai részecskefizikai laboratórium jöhessen létre. A mára húsz tagországot magába foglaló intézetben többezer állandó alkalmazott biztosítja a monumentális berendezések mûködését, s jelenleg mintegy tízezer kutató dolgozik CERN-beli tudományos projekteken. Magyarország 1992 óta tagja a CERN-nek.

A Large Hadron Collider (röviden LHC, magyarul Nagy Hadronütköztetõ) a CERN legújabb, és egyben a világ legnagyobb részecskegyorsítója. E hatalmas gyorsító segítségével képesek vagyunk a legapróbb ismert részecskék, valamint a közöttük ható erõk széleskörû vizsgálatára. A gyorsító 27 km hosszú körgyûrûjében részecskéket, ún. "hadronokat" gyorsítanak fel közel fénysebességre, hogy azután összeütköztessék õket. A nagyenergiás ütközések során bekövetkezõ jelenségeket rendkívül precíz detektorrendszerek érzékelik és rögzítik, melyet késõbb a kutatócsoportok analizálnak. Az itt zajló kutatások a természet egészen új arcát tárhatják elénk, alapvetõen befolyásolva az emberiség szemléletét, és a világegyetemrõl alkotott képünket.

Soron következõ cikkünkben a nagyenergiás részecskefizikai ütközések fizikai hátterét tekintjük át, s megpróbálunk választ adni a sokszor elhangzó kérdésre: miért van szükségünk ezekre a módfelett bonyolult és drága szerkezetekre?

  << vissza tovább >>
   
   
   
© MTA WIGNER FK 2010-2016 | Webmester: | Minden jog fenntartva.
   
  Hu | En   Bejelentkezés...